Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09:00-23:00, Pazar 10:00-19:00

Ortodonti (Tel Tedavileri)

Awesome Image

Ortodonti (Tel Tedavileri)

Her yaştaki hastaya ortodontik tedavi uygulanabilir mi?

Tel tedavisinde yaş sınırlaması yoktur. Her yaşta olan erişkin hastalara, diş ve çevresindeki dokular sağlıklı olduğu zaman orotodontik tedaviler uygulanabilmektedir. Erişkin hastalarda çenelerin uyumsuzluğu söz konusu ise tel tedavisiyle birlikte ortognatik cerrahi prosedürüde gerekebilmektedir.

Erişkin hastalardaki tel tedavisinde, hastaların estetik beklentilerine odaklanılarak en kısa sürede tedavi sonuçlandırılmalıdır. Bazı protetik işlemler öncesi (implant, köprü vb.), bazı periodontal işlemler öncesi yada sadece hastanın estetik beklentileri için erişkinlerde ortodontik tedaviler uygulanabilmektedir.

Erişkin hastalarda uygulanan estetik ortodonti tedavi alternatifleri nelerdir?

Erişkin hastalar genellikle estetik tedavi sonuçlarına estetik bir tel tedavi süreci geçirerek ulaşmak istedikleri için bazı estetik tedavi yöntemleri özellikle erişkin hastalara sunulmaktadır. Özellikle erişkin hastalarda uygulanan estetik tedavi alternatifleri; estetik braketlerle (diş renginde porselen yada safir vb.), şeffaf plaklarla (Invisalign) yada lingual braketlerle (dişin arka yüzeyine uygulanan braketler, görünmeyen teller) uygulanan tedavi alternatifleridir.  

Invisalign tedavisi (şeffaf plaklar) nedir? (görsel gelecek)

Invisalign (şeffaf plaklarla ortodonti), neredeyse görülmez, takılıp çıkartılabilen ve kişiye özel tasarlanarak üretilmiş bir seri şeffaf plaklarla yapılan estetik bir ortodontik tedavidir. Invisalign ile ortodontik tedavi erişkinlere sunulan estetik bir tedavi alternatifi olmakla birlikte gençlerde ve büyüyen çocuklarda da kullanılabilmektedir.

Invisalign tedavisinde hastaların şeffaf plakları yemek haricinde, ortalama 20-22 saat boyunca takmaları etkin bir tedavi için gerekmektedir. Düzenli kullanımda 7-10 gün içinde yeni plağa geçilebilmektedir.Invisalign tedavisindeki hastalara, braketlerle uygulanan tedavilere göre daha az aralıklarla kontrol seansı yapılması mümkündür.

Invisalign tedavisinin en büyük avantajlarından birisi takılıp çıkartılabilmesidir.

Lingual Ortodonti (Görünmeyen Tel Tedavisi) nedir? (görsel gelecek)

Lingual ortodonti (görünmez tel tedavisi), dişlerdeki çapraşıklık ve pozisyon bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılan ortodontik braketlerin ve tellerin dişlerin arka yüzeylerine tatbik edilerek gerçekleştirilen estetik bir tedavi yöntemidir.

Braketler dişlerin arka yüzeylerine yerleştirildikleri için dışardan kesinlikle görülmez ve halk arasında da görünmeyen tel tedavisi olarak bilinmektedir. Şeffaf plaklar gibi kullanımının hastaya bağlı olmaması, kontrolün ortodonti uzmanında olması bir avantajıdır. Diğer bir avantajıda, dişlerin ön yüzeylerine hiçbir yapıştırma işlemi yapılmadığı için dişlerin görünen yüzeylerinin korunmasıdır.

Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatı) Nedir? (görsel gelecek)

Ortognatik cerrahi, 18 yaşın üzerindeki büyüme ve gelişimi tamamlanmış erişkin hastalarda, çenelerin yüzle ilişkisini ve birbiri ile olan ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan, genel anestezi altında cerrahlar tarafından gerçekleştirilen çene ameliyatlarıdır.

Ortognatik cerrahi işlemi ortodontik tedavi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Çünkü çenelerde iskeletsel problemlerle birlikte dişsel de birtakım problemler bulunmaktadır. Dişler olması gereken pozisyonlarına ortodontik tedavi ile hazırlanır, çeneler ise olması gereken pozisyonlarına ortognatik cerrahi işlemiyle getirilmektedir.

İlk Ortodonti muayenesi çocuklarda kaç yaşında yapılmalıdır?

Süt dişlerinin düşmeye başladığı ve daimi dişlerin sürmeye başladığı 7 yaş civarında olan her çocuk ortodontik bir muayeneden geçirilmelidir. Çünkü bu yaşlarda 1. büyük azı dişleri ve ön kesici dişleri sürdüğü için, ileride oluşabilecek diş ve çene yapısını ilgilendiren problemler tespit edilerek basit ortodontik apareylerle sorun çözülebilmektedir.

Ortodontik tedaviler Faz 1 ve Faz 2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Faz 1, genellikle süt dişlerin ve daimi dişlerin bir arada bulunduğu (7-12) yaş aralığında uygulanan parmak emme, yanlış yutkunma gibi kötü alışkanlıkların önlenmesi, erken süt dişi kayıplarına müdahaleler, üst çene darlığı, üst çenenin geride yada alt çenenin geride olması gibi birçok müdahaleyi içermektedir. Faz 2 tedavisi ise 12-13 yaşında artık süt dişlerinin tamamen daimi dişlerle değişimi sağlandığında uygulanan ortodontik tedavileri kapsamaktadır.

İletişim Formu

Adres :

Narlı, Mithatpaşa Cd. NO:262 D:1B, 35320 Narlıdere/İzmir

İletişim Bilgileri

dentforumizmir@gmail.com